De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

Foto van Ad van Poelje

Ad van Poelje

Ad is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van bedrijven en heeft veel MBI-kandidaten begeleid bij het vinden van een passend bedrijf om hun ondernemersdromen waar te maken.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

Kun je vertrouwen op online waarderingstools?

Hoewel online waarderingstools een handige oplossing lijken, hebben ze vaak aanzienlijke nadelen die kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor ondernemers. In dit blog zullen we de redenen onderzoeken waarom vertrouwen op snelle online waarderingstools over het algemeen een slecht idee is voor jou als ondernemer.

7 nadelen van online waarderingstools voor je bedrijf

  1. Oversimplificatie van complexe waarderingsprocessen: Het waarderen van een bedrijf is een complex proces dat een grondige analyse van verschillende factoren omvat, zoals financiële overzichten, marktomstandigheden, trends in de sector en meer. Online waarderingstools gebruiken meestal vereenvoudigde algoritmen en staan een zeer summiere input van gegevens toe die de fijne kneepjes van de unieke situatie van een bedrijf niet kunnen vastleggen. Deze tools vertrouwen vaak op financiële basisgegevens zonder rekening te houden met kwalitatieve factoren, waardoor hun waarderingen te eendimensionaal zijn.
  2. Gebrek aan maatwerk: elk bedrijf is uniek, met zijn eigen sterke en zwakke punten en groeipotentieel. Online waarderingstools bieden meestal een one-size-fits-all-benadering, die geen rekening kan houden met de specifieke kenmerken die jouw bedrijf doen opvallen. Bij een waardering dient rekening gehouden te worden met factoren zoals de kwaliteit van jouw managementteam, jouw intellectuele eigendom en jouw groeipotentieel, die deze tools vaak negeren.
  3. Onnauwkeurige gegevensinvoer: online waarderingstools zijn zo goed als de gegevens die je zelf invoert. Als je onnauwkeurige of verouderde informatie verstrekt, kunnen de waarderingsresultaten enorm misleidend zijn. Zelfs als je nauwkeurige gegevens invoert, kunnen de algoritmen die in deze tools worden gebruikt, deze mogelijk niet correct interpreteren of verantwoorden, wat leidt tot onbetrouwbare waarderingen.
  4. Overdreven nadruk op financiële statistieken: hoewel financiële statistieken essentieel zijn bij de waardering, zijn ze slechts een stukje van de puzzel. Eenvoudige online waarderingstools leggen vaak te veel nadruk op financiële gegevens en verwaarlozen andere kritieke factoren zoals marktomstandigheden, concurrentielandschap en toekomstig groeipotentieel. Dit scheve perspectief kan leiden tot waarderingen die er aanzienlijk naast zitten.
  5. Menselijke expertise verwaarlozen: Het waarderen van een bedrijf vereist menselijke expertise en oordeelsvermogen. Ervaren professionals, zoals de business valuators uit ons team, brengen hun kennis en ervaring mee bij het beoordelen van de waarde van een bedrijf. Alleen vertrouwen op online tools omzeilt het menselijke element, dat cruciaal is voor het nemen van goede financiële beslissingen.
  6. Risico op misleiding van belanghebbenden: Als je online waarderingstools gebruikt om de waarde van uw bedrijf te bepalen voor potentiële investeerders rondom een bedrijfsovername, kan het vertrouwen op onnauwkeurige schattingen ernstige gevolgen hebben. Het kan het vertrouwen van geïnteresseerden aantasten en resulteren in ongunstige zakelijke deals.
  7. Juridische en fiscale implicaties: Waardering gaat niet alleen over het bepalen van de waarde van een bedrijf, het heeft ook juridische en fiscale implicaties. Een bedrijf is onderworpen aan specifieke belasting- en regelgevingsvereisten en een onnauwkeurige waardering kan leiden tot juridische complicaties en financiële sancties.

Houd rekening met de gevolgen

Hoewel eenvoudige online waarderingstools dus een snelle en schijnbaar handige manier kunnen bieden om de waarde van je bedrijf te schatten, hebben ze inherente risico’s en beperkingen. Vertrouwen op deze tools kan leiden tot onnauwkeurige waarderingen, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor jouw beslissingen en daarmee ook jouw bedrijf.

Kies voor gekwalificeerde professionals

Om een betrouwbare waardering te verkrijgen, is het raadzaam om gekwalificeerde professionals te raadplegen die alle relevante factoren kunnen overwegen en een uitgebreide beoordeling kunnen geven die de unieke kwaliteiten en het potentieel van jouw bedrijf nauwkeurig weerspiegelt.

Take 5 maakt gebruik van professionele waarderingstools

Uiteraard bestaan er ook zeer uitgebreide waarderingstools die specialisten – zoals de business valuators van Take 5 – handvatten geven om een handmatige waardering te controleren of de achterliggende berekening te vereenvoudigen. Deze tools onderscheiden zich tegenover de eenvoudige tools die online publiekelijk beschikbaar zijn voor ondernemers in het feit dat ze alleen een berekening faciliteren, waarbij dan een specialist de knoppen bedient, terwijl de eenvoudige tools die online beschikbaar zijn voor ondernemers juist volledig geautomatiseerd een waarde vaststellen.

Wil je weten waar je aan toe bent als het gaat om de waarde van je bedrijf? Een waardebepaling van een van onze business valuators geeft je direct alle duidelijkheid. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in en ontdek wat Take 5 voor jou kan betekenen.

Play Video

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Een soepele overgang en integratie na een bedrijfsovername

Bedrijfsovernames bieden nieuwe kansen en groeimogelijkheden. Een succesvolle integratie van het overgenomen...

Navigeren door bedrijfsoverdrachten: de uitdagingen voor kleine bedrijven

Het domein van bedrijfsovernames en fusies is een complex en veelzijdig landschap....

Kun je bij een bedrijfsovername de bedrijfsnaam behouden?

Het overnemen van een bedrijf brengt tal van overwegingen met zich mee,...

Aansprakelijkheidsbeperking

De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.