Hoe de accountant en overnameadviseur elkaar versterken

Delen

Heb je als ondernemer bij een bedrijfsovername een accountant of overnameadviseur nodig? Waarschijnlijk beide! Een bedrijfsovername specialist en accountant hebben beiden namelijk andere specialismen die elkaar juist kunnen versterken in het overnameproces.

Wij zijn in gesprek gegaan met accountant Pim de Moor van Eye Accountancy over de samenwerking tussen Eye Accountancy en Take 5 tijdens een overnametraject van een van onze gezamenlijke klanten en over de voordelen van het inschakelen van een overnamespecialist in een dergelijk specialistisch traject.

Play Video

Eye Accountancy is een accountantskantoor dat naast het uitvoeren van cijfermatige werkzaamheden zich ook bezighoudt met de ondernemer en het bedrijf áchter de cijfers. De slogan is van het kantoor dan ook niet voor niets ‘’Oog voor uw onderneming’’.

Tijdens de gesprekken die Pim voert met zijn klanten over de bedrijfsresultaten komt regelmatig de levensloop van de onderneming ter sprake. Als accountant vindt Pim het dan ook belangrijk om naar de klant te luisteren om samen te bekijken of het de juiste stap voor de ondernemer is om al aan verkoop te denken, of dat dit juist voor de onderneming nog te vroeg komt.

Take 5

Wanneer de ondernemer klaar is om het bedrijf te verkopen raadt het accountantskantoor haar klanten altijd aan dat het verstandig is om een bedrijfsovername specialist in te schakelen omdat zij gespecialiseerd zijn in dit proces. Zeker bij het zoeken naar mogelijke kopers, het voeren van onderhandelingen met deze partijen en de juridische afwikkeling van de deal ziet Pim voornamelijk toegevoegde waarde boven op de kennis die het accountantskantoor kan brengen tijdens het proces rondom het boekenonderzoek. Daarnaast merkt Pim op dat het bepalen van de juiste marktwaarde van de onderneming véél verder gaat dan de algemene kijk die een accountant vaak heeft op het bepalen van de waarde van een onderneming.

Take 5

Tijdens het verkoopproces van de gezamenlijke klant van Eye Accountancy en Take 5 is er veel samengewerkt tussen accountant Pim en de dossierbehandelaar Ad van Poelje van Take 5. Vaak zijn er voor de waardebepaling aanvullende gegevens nodig die niet door de ondernemer aangeleverd kunnen worden maar door de accountant verzorgt moeten worden. Ook in het latere proces van het boekenonderzoek wordt er nauw samengewerkt met de accountant om de juiste gegevens te achterhalen en te delen met de kopende partij.

Take 5
Als accountant denk je vaak dat je alles kunt en wil je de klant helemaal ontzorgen, maar om het proces optimaal te laten verlopen is het beter om tijdig een specialist in een bedrijfsovername van een klant te betrekken. Wij werken hierin met veel plezier samen met Take 5.
Foto van Pim de Moor

Pim de Moor

Eye Accountancy

Disclaimer

Aansprakelijkheidsbeperking De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Een soepele overgang en integratie na een bedrijfsovername

Bedrijfsovernames bieden nieuwe kansen en groeimogelijkheden. Een succesvolle integratie van het overgenomen...

Navigeren door bedrijfsoverdrachten: de uitdagingen voor kleine bedrijven

Het domein van bedrijfsovernames en fusies is een complex en veelzijdig landschap....

Kun je bij een bedrijfsovername de bedrijfsnaam behouden?

Het overnemen van een bedrijf brengt tal van overwegingen met zich mee,...