Doorgaans verloopt de bedrijfsovername in een familiebedrijf anders dan bij een regulier bedrijf. De overdracht van een familiebedrijf volgt vaak een natuurlijk verloop. Een of meerdere kinderen werken doorgaans binnen het bedrijf, waaruit uiteindelijk bedrijfsovername kan voortvloeien. Soms wordt een beoogde opvolger binnen de familie aangewezen. In dit blog vertellen wij je de kenmerken en uitdagingen, samen met adviezen voor zowel overdragende generaties als opvolgers en de voor- en nadelen van het verkopen van je bedrijf binnen de familie.
Paradox binnen de overname van familiebedrijven
In de praktijk brengt een bedrijfsovername binnen een familiebedrijf enkele valstrikken met zich mee. De familie speelt namelijk een centrale rol. Deze rol kan zowel verbindend als verstorend werken vanwege zijn bestaande banden en relaties binnen de familie. Daarnaast kan het belang van het bedrijf niet altijd in lijn staan met het belang of de voorkeuren binnen een familie.
Communication is key
Een succesvolle bedrijfsovername binnen de familie wordt in grote mate bepaald door effectieve communicatie en nauw overleg, waarbij duidelijke communicatie naar alle belanghebbenden essentieel is. Het ontbreken hiervan kan snel leiden tot diverse problemen. Het kan voorkomen dat familieleden zich benadeeld voelen tijdens de overdracht. Daarnaast kunnen aangetrouwde familieleden zich onbedoeld mengen in het proces zonder volledig inzicht te hebben in de dynamiek van het familiebedrijf. Dit kan leiden tot jaloezie en frustratie tussen familieleden, met name met betrekking tot erfeniskwesties.
Tips voor de overdragende generatie
Om een bedrijfsovername binnen een familiebedrijf soepel te laten verlopen, hebben we enkele tips voor de overdragende generatie:
- Begin op tijd, afhankelijk van de situatie, vier tot zeven jaar voordat de oude generatie de leiding en eigendom wil overdragen.
- Betrek familieleden bij het overdrachtsproces, vraag om meningen, houd ze op de hoogte en overleg voordat beslissingen worden genomen.
- Schakel experts in die rationeel kunnen handelen, zo haal je de emotie uit besprekingen.
- Denk na over de toekomst na de overdracht en bedenk wat je met je vrije tijd wilt doen.
- Maak duidelijke afspraken over het tijdstip van de overdracht, taakverdeling, samenwerking met opvolgers, beoordeling van opvolgers en overleg tijdens het overnameproces.
Voor opvolgers zijn er ook belangrijke praktische tips
- Werk eerst enkele jaren voor een ander bedrijf voordat je in het familiebedrijf stapt.
- Overleg ook met broers en zussen die niet in het bedrijf werken.
- Stel een voorbereidingsprogramma op om te bepalen wat je moet leren en welke ervaring je moet opdoen om met vertrouwen en kennis de leiding over te nemen.
- Maak afspraken met de overdragende generatie over taakverdeling, beoordeling, voortgang en tijdstip van overname.
- Reserveer tijd en budget, want dit is een té belangrijke investering om er even bij te doen.
- Begin op tijd met oriënteren bedrijfsovername adviseurs en financieringsinstellingen om te begrijpen welke mogelijkheden er zijn en wat geregeld moet worden.
Hulp nodig?
Het verkopen van je bedrijf aan familieleden heeft zowel voor- als nadelen. Het kan de continuïteit van het bedrijf waarborgen en gebaseerd zijn op vertrouwen en familiariteit. Aan de andere kant kunnen familiale conflicten, gebrek aan ervaring, financiële lasten en verlies van onafhankelijkheid serieuze zorgen opleveren. Het is van cruciaal belang om grondig na te denken over je specifieke situatie, de betrokken familieleden en de toekomst van het bedrijf voordat je deze beslissing neemt.
Binnen Take 5 zijn meerdere adviseurs gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven. Vanwege onze ervaring hebben we oog voor zowel de emotionele- als de zakelijke kanten van een dergelijk traject. Heb je advies nodig? Onze adviseurs staan voor je klaar.